Mar 25, 2008

Yahoo u OpenSocial-u


Yahoo je pristupio platformi OpenSocial koju je u oktobru prošle godine pokrenuo Google zajedno sa MySpace-om i nizom ostalih kompanija. Cilj platforme je lakše pravljenje aplikacija za community sajtove kao što su MySpace, LinkedIn i Hi5. Dakle, OpenSocial nije social networking sajt već skup API-a koji omogućuje programerima da aplikacije koje razviju rade ne samo na jednom već više social networking sajtova.
Ova vest predstavlja udarac Facebook-u koji je još pre nastanka OpenSocial incijative dozvolio razvoj aplikacija za Facebook od strane eksternih programera. Za razliku od OpenSocial-a, aplikacije za Facebook rade samo na Facebook-u i programirane su u FMBL-u (njihovoj verziji HTML-a). U međuvremenu postoje hiljade Facebook aplikacija (tzv. widgeta) koji su doprineli velikom rastu Facebook-a u poslednjih godinu dana.

2 comments:

Anonymous said...

Valjda nece bude isto kao za OpenID-em, gde su svi veliki prihvatili da ga koriste, a niko ga ne koristi :)

Anonymous said...

@flylord
mislim da ce sa OpenSocial-om biti sasvim druga prica u odnosu na OpenID (u pravu si OpenID koristi jako malo ljudi). MySpace i slicni moraju da koriste nesto kao OpenSocial ako zele da budu konkurentni Facebook-u. OpenSocial je privlacan i za programere jer aplikacija koju urade ce raditi na vise social networking sajtova. A Google hoce u centar dogadjanja oko social networking-a kao sto pokusava sa Android-om za mobilne.