Dec 17, 2007

Kolegijalnost?

Obično izbegavam da se putem bloga “Internet, brajko!” žalim na ovakve stvari, ali evo sad sam se odlučila da iznesem tri različita zanimljiva slučaja koji su se desili u poslednje vreme. Tema posta je fer-plej među novinarima/blogerima.

Slučaj 1: 24 sata

Pogledajte post koji sam objavila 15.12 (kliknite ovde), a sada pogledajte ovu vest objavljenu 17.12 u našim dnevnim novinama „24 sata“ (kliknite ovde). Što bi se reklo, frapantna sličnost. Naročito obratite pažnju na deo o traženosti pojma „serbia“ putem Google-a. Ovo ističem jer sam sama lično pronašla i osmislila tu zanimljivu vest koristeći određene Google alatke. Dakle, ne radi se o vesti koja je opšte poznata, već koju sam sama kreirala/istražila. U vesti iz 24 sata se nažalost ne navodi nigde da je izvor „Internet, brajko!“ blog.
Inače, drago mi je kada neko preuzima sadržaj i originalne priče koje se na „Internet, brajko!“ blogu pojavljuju – biću neskromna, ali čini mi se da to govori o kvalitetu bloga. Međutim, kolege ne trebaju zaboraviti da budu fer:
1) Navedite odakle ste preuzeli priču ili deo priče dodajući jedno vrlo kratko „kako javlja domaći Internet, brajko! blog“.
2) Pitajte me za reprint dozvolu šaljući email na adresu koju ćete naći u gornjem desnom uglu ovog bloga, i ja ću vam je dati.
U pisanje „Internet, brajko!“ bloga, a naročito istraživanje, pronalaženje i osmišljavanje originalnih informacija (kao što je vest o pojmu „serbia“ i Google-u), ulažem dosta vremena volonterski, dok je nekome drugom dovoljno jedno copy&paste i vest i honorar su tu. Dakle, kolege IGRAJTE OVU IGRU FER! Nefer ponašanje pre ili kasnije izlazi na videlo. Citirati kolegu novinara/blogera nije sramota, sramota je predstaviti tuđe delo kao svoje.

Slučaj 2: Personal Magazin
Personal Magazin je domaći blog koji se bavi IT svetom. Čitajući ga 15.12., primetila sam grešku u jednom postu (pogrešno protumačeni podaci koje je objavio Google) i napisala sledeći komentar na taj post:
Gorane,
mala ispravka, nisu u pitanju najtraženije ključne reči tokom novembra. stavila sam na svoj blog kratko pojasnjenje:
http://webvodic.blogspot.com/2007/12/ta-traimo-u-google-u.html
Pozdrav,Jasna

Komentar, evo posle dva i po dana nije objavljen, ali je zato greška koju sam primetila ispravljena svega nekoliko sati po slanju komentara na moderaciju. Iznenađenje ovakvim "gestom" me je ponukalo da se i u postu na ovo osvrnem. Stvarno ne vidim zašto moderator jednu dobronamernu i uljudnu primedbu nije hteo da objavi, a grešku je odmah ispravio. Sada kada pročitate taj tekst videćete da u njemu, kao i u mom postu (kliknite ovde), stoji tačan podatak. Naravno, moderator ovog sajta ima pravo da odabere koji komentari će biti, a koji neće biti objavljeni ili da jednostavno „zaboravi“ da ih objavi. Sa druge strane, trebamo biti svesni da takva čudna moderacija donosi lošu reputaciju sajtu i uzrokuje postove kao što je ovaj.


Slučaj 3: Blic

O ovome je već detaljno pisao Dejan Bizinger u svom postu „Copy & paste i u Blicu“ (kliknite ovde), tako da ću samo ukratko objasniti o čemu se radi. Naime, 16.10 tri članka prekopirana su iz rubrike B92 Tehnopolis za koju inače redovno pišem. Između ostalog i jedan moj, članak o eHow. Od tri članka, možda igrom slučaja, samo moj je bio potpisan mojim imenom uz navod da je preuzet sa B92, a ostala dva, koleginice Tijane Todorović, nisu ni potpisana. Dozvola za reprint, koju bi kako u postu kaže Dejan i dobili, nije tražena. Dejan je inače detaljno i lepo elaborirao na temu copy&paste u našim medijima u svom postu, pa preporučujem da ga pročitate.

Pitam se šta je sledeće. Ne bi me čudilo da npr. „Internet, brajko!“ analiza o američkim izborima i internetu u modifikovanom obliku uskoro osvane negde – ako primetite javite. Ako neko od „prozvanih“ želi nešto da izjavi rado ću to objaviti ovde.

6 comments:

Anonymous said...

Odlican tekst, Jasna. Slazem se sa svim iznetim.

Anonymous said...

Poštovana Jasna,
Redakcija "24 sata" vam duguje izvinjenje zbog grubog redakcijskog propusta. Izvinjenje ćemo objaviti i u prvom narednom izdanju "24 sata".

Pozdrav,
Marko Stjepanović
glavni i odgovorni urednik "24 sata"

PS Možda bi gospodin Bizinger mogao da bude malo manje strog u osudi. Svima mogu da se omaknu slične nezlonamerne greške.

Jasna Ćosović said...

Poštovane kolege,

prihvatam izvinjenje i objašnjenje da je objavljivanje članka "Srbija na „Guglu” najpoznatija po fudbalskim katastrofama" od 17.12. bez navođenja izvora bila slučajna greška.

Drago mi je da izdvajate svoje vreme za čitanje mog bloga, a ja ću kao i do sada nastaviti sa zadovoljstvom da pratim dnevna izdanja novina 24 sata.

Pozdrav,
Jasna Ćosović

Anonymous said...

I meni se desilo da su "B92 kolege" uzele sliku sa mog bloga i iskoristili je za svoj članak, a sliku je fotografisao moj burazer. Radi se o slici Loznice. Ma, ništa strašno, ali me NERVIRA što "copy/paste dečko" nije našao za shodno da me pita, javi, bilo šta.
Zato i čekam CC licencu da se konačno pojavi i kod nas, pa kad se opet nešto slično dogodi, da imam mrvu pravnog argumenta da nekoga nazovem lopovom, jer to upravo jeste, a od sličnih "slučajnosti" i "nezlonamernih greški" i slične retorike mi je muka. Stvar je prosta: ili si uzeo ili nisi uzeo. Ili si Mili ili si Vanili, a ako si Mili i Vanili, nema daljeg zbora da si zaista Mili Vanili...

Pozdrav.

-Marko T.

Jasna Ćosović said...

Kako je obecano, kolege iz "24 sata" su odmah sutradan objavile izvinjenje.
@ Marko T: Jeste treba pitati zamoliti za dozvolu i pretpostavljam da ce je velika vecina odmah i dati...

Anonymous said...

Naravno, pa dajemo i krv izmedju ostalog:)

-Marko T.