Dec 15, 2007

Šta tražimo u Google-u?

Google odnedavno objavljuje top liste pojmova za pretraživanje koji su doživeli najveći porast u odnosu na prethodni mesec u Srbiji. Dakle oprez, ne radi se o top listama najtraženijih pojmova već o top listi pojmova koji su u mesecu X bili mnogo više traženiji nego u mesecu X-1 (tzv. "Top Gaining Queries"). To pokazuju i liste za protekla dva meseca, gde vidimo da se poptuno novi pojmovi pojavljuju u svakoj od lista.

Srpska top 10 lista za novembar je:
1. nokia 6288
2. dif (Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja)
3. web design
4. majdanpek
5. aerodrom
6. procreditbank
7. mozzila
8. nokia 6630
9. pravopis
10. iPhone

Dok top 10 lista za oktobar izgleda ovako:
1. stampaci
2. suzana mančić
3. veleprodaja
4. carina
5. nokia e50
6. promeni me
7. nip (nacionalni investicioni plan)
8. narodna biblioteka
9. angelina jolie
10. dejan stankovic

Jedna zanimljivost: šta mislite kada je u protekle četiri godine pojam "serbia" bio najtraženiji u Google-u (ne samo srpskom već globalno). Ako ste pomislili na neki politički događaj ili sretni sportski događaj niste u pravu. Svet se najviše zainteresovao za nas polovinom juna 2006 godine kada je naš fudbalski tim izgubio od Argentine sa rekordnih 6:0. Evo i dokaza:

Ovaj izraziti vrh (oznaka "D") označava datum ovog nemilog događaja. Primera radi oznaka "C" označava interesovanje za pojam "serbia" koje je pobudila odluka Crne Gore da se odcepi od Srbije. Ipak publicitet je publicitet - dakle kad već gubimo bolje onda ovako u velikom stilu.

No comments: