Aug 23, 2007

Ko doteruje Wikipediju?

WikiScanner je alatka koja otkriva iz kojih institucija i kompanija se menjaju Wikipedia članci. Virgil Griffith, 24-godišnji haker iz SAD-a i student na univerzitetu California Institute of Technology (CalTech), pustio je nedavno u rad online software WikiScanner. Ova alatka ‘lovi’ sve promene u Wikipedia člancima koje dolaze od strane korporacija, vlada i sličnih subjekata. Naime, WikiScanner uzima IP adrese svih korisnika koji su anonimno menjali Wikipedia članke i poredi ih sa oko 2.6 miliona IP adresa različitih kompanija, institucija i organizacija. U slučaju poklapanja poređenih IP adresa program registruje promenu koju je određena institucija napravila. Tako možemo saznati da su članci menjani 297 puta sa CIA računarske mreže ili 88 puta iz vatikanske računarske mreže. Osim broja doterivanih članaka WikiScanner pruža detaljan uvid u same promene.
WikiScanner je, na osnovu od oko 35 miliona anonimno izvršenih promena članaka, do sada identifikovao blizu 200 hiljada različitih organizacija koje su bar jednom anonimno promenile sadržaje Wikipedia-e. Već je poznato da je ovakva identifikacija moguća budući da Wikipedia pruža javne podatke o korišćenim IP adresama. Ipak, ovo je prvi put da neko sprovede takvu proveru u izuzetno širokim razmerama. WikiScanner pruža mogućnost pretrage registrovanih podataka na primer, po imenu organizacije, IP adresi i direktnom linku na određen Wikipedia članak.
Virgilu je ideja da kreira WikiScanner pala na pamet kada je saznao o američkim kongresmenima koji su otkriveni u pokušaju da otklone nezgodne podatke iz svojih Wikipedia biografija. On kaže da je WikiScanner otkrio tri glavna tipa vandalizovanja sadržaja. To su: uklanjanje celih paragrafa koji sadrže određene kritike (tipično za političare i kompanije), zamena negativnih i neutralnih prideva pozitivnim pridevima (tipično za političare) i dodavanje negativnih informacija u člancima o konkurenciji (tipično za kompanije).
Evo i nekoliko zanimljivih primera doterivanja koje su urađene sa IP adresa nekih od poznatih svetskih kompanija: neko iz eBay-a izbrisao kritiku o PayPal-u, neko iz Forda preimenovao Hondin model automobila, neko iz Pepsi-ja izbrisao sve kritike o Pepsi-Cola napitku.
Izdvajamo i par primera koje smo pronašli, a tiču se naših prostora:
- Kliknite ovde ili ovde da biste videli šta je sve izbrisano iz biografije Ranka Krivokapića, predsednika Socijaldemokratske partije Crne Gore, sa IP adrese registrovane na Vladu Republike Crne Gore.
- Kliknite ovde, ovde ili ovde da biste videli promene koje se tiču znanja engleskog jezika Vuka Draškovića i generalnih podataka o Socijalistiškoj Partiji Srbije učinjenih sa IP adrese registrovane na bivše Ministarstvo informacija Republike Srbije. Inače, promene su unete 2005. godine dok je ovo ministarstvo ukinuto još 2001. godine, pa bi bilo zanimljivo ustanoviti ko je u trenutku promena raspolagao ovom IP adresom.
- Kliknite ovde da biste videli zanimljivi dodatak listi svetskih socijalista unet sa IP adrese registrovane na JAT Airways.
- Kliknite ovde da biste videli promene u “Bosnian language” članku unete sa IP adrese registrovane na bivše Savezno ministarstvo za inostrane poslove.

No comments: