Aug 6, 2007

Intel i rasizam

Intel, proizvodjač kompjuterskih čipova, povukao je ovih dana reklamu koju je više izvora okarakterisalo kao rasističku.
Intelova reklama za Core 2 duo procesor prikazuje šest atletski gradjenih crnaca koji pognute glave čuče u ‚start pozi’ ispred belca koji se zadovoljno osmehuje, a obučen je u belu košulju i krem pantalone.
Intel je povukao reklamu sa svih mesta sa kojih te bilo moguće uraditi. U izjavi za javnost povodom reklame Intel između ostalog kaže: “We made a bad mistake. I know why and how, but that simply doesn't make it better…Unfortunately, while we have used a visual of sprinters in the past appropriately, this ad of using African-American sprinters did not deliver our intended message and in fact proved to be culturally insensitive and insulting." Meni reklama izgleda poprilično neumesno, a vama?

3 comments:

Bubble of Sin said...

Shvatam šta je dizajner želeo da kaže i čak verujem da nije imao neku lošu nameru (činjenica je da su najbolji atletičari mahom crnci), ali belac u onoj pozi u sredini kompozicije prosto vrišti "white supremacy"... Bruka za Intel, u svakom slučaju.

Anonymous said...

Da li mislite da je moguce to ne primetiti tokom pravljenja iste? Mislim, ne snima se takva reklama za dva dana! I ne radi to jedan covek, pa kao nije video...
Sve vise pocinjem da verujem da su ovakvi "gafovi" namerni, tj da je za reklamu vazno da privuce paznju a ne da bude politicki korektna. A onda ce je politicki korektno povuci iz opticaja.

Unknown said...

Perfektna reklama sa tatchke marketinga jer svi ponavljate Intel Core 2 a ne AMD ili neshto drugo.A zashto bi me bilo tchija reklama ubedila da kupim bilo shta.
Neke ljude su reklame i u rat oterale.Mislite o tome i pamet u glavu!