Jan 12, 2008

Još o Kosovo.com

Pisala sam članak za B92/Tehnopolis o domenu Kosovo.com i drugim našim geo-domenima i njihovim sudbinama (pročitajte ovde). U ovom postu nalazi se još nekoliko informacija koje se nisu našle u članku.

Kosovo.com i Sedo aukcija: Željko Bošković i kompanija ASZ Ventures Inc. (vlasnici Kosovo.com koji su ga kako mi je rečeno prodali u 2006. godini), su ili su barem bili vlasnici niza drugih geo-domena, npr. Crnagora.com, Podgorica.com, Novi-sad.com, Kotor.com (koji sam spomenula u Tehnopolis članku)... a i domena kao što su fudbal.com, kosarka.com, vesti.com, nekretnine.com...
Kosovo.com će u februaru 2008 biti deo tematske aukcije "7 days around the world", koju organizuje brokerska kompanija Sedo. Sedo povremeno organizuje tematske aukcije kako bi potencijalni kupci lakše pronašli ono što ih zanima. U moru domena koji su na prodaju teško je pronaći domen odgovarajućeg imena. Tako su na primer nedavno organizovane tematske aukcije .mobi domena i domena specifičnih za stanovnike zemalja Beneluksa.
Sedo baza podataka sadrži oko 9 miliona domena od kojih su 3 miliona parkirana. Mesečno se prosečno proda preko 1500 domena i ostvari obrt od preko 3 miliona američkih dolara. Najskuplji domen ikad prodat posredstvom Sedo je Vodka.com, domen prodat za 3 miliona američkih dolara.

Srbija.com: Vlasnik domena Srbija.com je Ivan Ratković, zvani Hackija. Na pitanje o vrednosti i ponudama za kupovinu Srbija.com domena izjavio je: "Najoptimističnije prognoze brokera za Srbija.com su milijun i pol do dva milijuna eura, a najviša ponuđena cijena je 320 000 eura od strane jednog poznatog srpskog tajkuna, državne firme su nudile oko 250 000 eura, a najviša cijena od strane Albanaca je bila 180 000 eura + dobro uhodana pekara u Zagrebu."
Pored Srbija.com, u vlasništvu istog tima su domeni kao što su Hdz.com (na kojoj se kritikuje stranka Hrvatska Demokratska Zajednica), Jugoslavija.com i domen, kako na samoj strani piše, „Hrvatskog Sotonističkog Bratstva i Sestrinstva“ Magija.com. Inače, jedno vreme se na strani www.Srbija.com mogla videti hrvatska zastava, pa je tako strana bila česta meta napada srpskih hakera. Predlažem da pročitate šta se danas na strani Srbija.com poručuje.

Subotica.com: Menadžer sajta Subotica.com, Miloš Perović, izneo je niz zanimljivih podataka o njihovom domenu. Ovaj tim ga vodi kraće od dve godine i uspeo je da (prema rang listi Alexa) radom i zanimljivim sadržajima dovede sajt do 50 najposećenijih u Srbiji! Evo i par podataka koji su mi prosleđeni o strukturi i broju posetilaca:
"Statistika za mesec novembar 2007. iznosila je 340.000 poseta i oko 7.200.000 pregleda stranica (Google Analytics).
Struktura posetilaca je većinski u rasponu od godina tinejdžera do nekih srednjih generacija. Po ovome bi se moglo zaključiti da je u pitanju neki sajt za dating, download muzike, slike nagih poznatih ličnosti ali to kod nas nikada nije bilo zastupljeno i nikako svoj razvoj ne vidimo sa ovakvim sadržajem. Naši članovi se samoinicijativno okupljaju i druže u raznoraznim okruženjima (kafići, diskoteke, na otvorenom uz roštilj, ili neka spontana a ipak organizovana šetnja gradom), padaju nova poznanstva, nove ljubavi..
Po raznoraznim pokazateljima na sajtu postioce ponajviše privlači foto pregled dešavanja u gradu (imamo preko 180.000 fotografija sa arhivom u poslednje dve godine), forum (Na mesečnom nivou u proseku imamo oko 25.000 poruka), mali oglasi, IRC chat (integrisan sa sistemom članova samog Portala), privatne galerije članova (korisnici sajta su preko 40.000 slika postavili u svoje albume), a takođe i informativni deo koji u što većoj meri nastojimo da razvijamo.
Naš uspeh, značajno (agresivno) prisustvo i visoko kotiranje na “srpskom internetu” nije ostalo nezapaženo pa vrlo često imamo ponude za raznorazne saradnje, neke razmatramo, neke odbijamo u startu zbog očigledne neozbiljnosti ali suština je da se trudimo da sledimo svoj zacrtani tok, svaka saradnja koja može da doprinese razvoju ovog Portala (naravno na obostranu korist) nama je i više nego dobrodošla. Imali smo par ponuda, od onih “ozbiljnijih” do onih podcenjivačkih ali i dalje smo u potpunosti svoji."

7 comments:

Anonymous said...

In my humble opinion, domain name is relevant but not essential for successful development of Internet portals. From the other side premium location can not hurt and in some cases can add significant weight ... and that can make a difference.
Precise and up to a point domain name, sends a powerful message that one is serious about the business and is ready to invest and pay attention to details.
When it comes to value of domain names international names are much more desirable. For example belgrade.com vs. beograd.com value could be 10:1. Investing in premium domain name could be expensive, but wise long term strategy.
In near future most of users will be accessing Internet via their mobile devices, but regardless of that value of .com or in our case .eu will be significant. Not even development of location based services and convergence of GPS navigation systems to onboard Internet and multimedia terminals will change this.

For us, people from Balkans .com can bridge the gap and is some way remove the borders ... enabling us to effectively offer services to much wider audience.

I could be wrong ... that would not be the first time.
/zeljko

Anonymous said...

Srbija.com je bila 2002. godine od izvesnog gospodina S. iz Kanade koji je vrtio tu svoj "Coban" forum. Valjda je bio dobio od ovog iz HR malo domain na koriscenje...
Forum je bio na ezboardu.
Bilo je prica da je on kupio pa prodao domain ali u to nesto i ne verujem.
Vlasnik domaina srbija.com je (bio?) i vlasnik jugoslavija.com

Jasna Ćosović said...

@zeljko
Thanks for the interesting comment! I could agree with most of your statements.
.com will probably remain (at least for some years) by far the most appealing extension.
@Anonymous
Hvala na info...
To za Coban forum mi je jednim delom poznato, ali ne znam o kakvom se aranzmanu radilo. Inace po mojim info trebalo bi da je vlasnik srbija.com i dalje vlasnik jugoslavija.com

Anonymous said...

Koliko ja znam, gospodin S. je bio dobar sa vlasnikom Srbija.com . Vlasnik Srbija.com koristio je nick "Istina".
Choban forum nikad nije zaziveo jer, prvo, bio je na FREE forum sajtu, drugo, kolicine bljuvotina koje su se pisale na tom forumu su bile enormne.

Anonymous said...

Postovanje,

Veoma ceneci tvoje dosadasnje clanke zamolio bih te da, ako imas vremene, das kratak, a moze i dugacak, osvrt-razmisljanje o buducnosti .mobi (mobilnog-interneta) na nasim prostorima. Po mom misljenju (ako smem), sudeci po broju mobilnih pretplatnika, koriscenje interneta u Srbiji preko mobilnih uredjaja ce pre da zazivi nego "klasican" internet.

Pozdrav, Perica

Jasna Ćosović said...

@Perica
Hvala na komentaru.
Jeste mnogo je vise mobilnih nego racunara kod nas. Iako nisam ekspert da pravim dugorocne prognoze na ovu temu, pada mi na pamet nekoliko stvari. Cini mi se da tri stvari trebaju da se ispune da bi mobilni internet bolje zaziveo. To su: a) telefoni prilagodjeni internetu (npr. iPhone je dobar korak u tom smeru), b) internet strane prilagodjene mobilnim telefonima (npr. Google zajedno sa vise mobilnih operatera razvija platformu Android), i c) nove tehnologije za prenos koje omogucavaju brzi prenos podataka (3G nije ispunio obecanja, ali tu je 3.5G, a za nekoliko godina ce valjda zaziveti LTE).
Pozdrav

Anonymous said...

Jasna,

Zahvaljujem na brzom odgovoru.

Sve najbolje, Perica