Jan 15, 2008

Noahpad: laptop mališa

Čula sam odavno za Nojevu Barku, a i za Jesus Phone (ime koje su neki dali iPhone-u), a za Nojev-laptop (Noahpad) evo tek pre neki dan. Noahpad, kao i vrlo jeftini ASUS-ov EeePC, spada u kategoriju vrlo malih laptopova tzv. Ultra Mobile Personal Computer (UMPC). Proizvođač Noahpad je kompanija E-Lead koje je bez iskustva u proizvodnji laptopova. Na njihovoj ne baš savršeno odrađenoj strani stoji da su "the leading supplier of car electronics in Taiwan ".
Ovaj minijaturni laptop, koji je predstavljen pre nedelju dana i čija cena u ovom trenutku nije poznata, poseduje nekoliko neobičnih karakteristika na koje nismo navikli kada su laptopovi u pitanju. Baš te inovacije i hrabrost proizvođača da ponudi nešto drugačije su glavni razlog zašto pišem o njima.
1) Tastatura je podeljena u dva dela od kojih se jedan deo istovremeno može koristiti kao mouse touchpad.
2) Iako je ekran velik samo 7 inča on emulira i 1024x768 rezoluciju prikazujući delove virtuelnog ekrana od 10 inča.
3) Ekran može da se rotira za celih 360 stepeni.
4) Najzanimljivije za kraj: Koristeći tehnologiju semi-transaparentnosti, korisnik može da unosi tekst i kada je laptop tako rotiran da je samo ekran okrenut prema njemu, a tastatura mu uopšte nije vidljiva. Naime, transparentna tastatura je vidljiva na ekranu, pa korisnik iako zapravo ne vidi tastaturu i položaj prstiju na njoj može da ustanovi gde su mu prsti koji pritiskaju tastere. Cilj je na tako malom laptopu omogućiti brzo kuckanje teksta koristeći skoro sve prste (poređenje: setite se kako kuckate SMS-ove na mobilnom). Ova semi-transparentnost je malo komplikovana za objasniti pa evo par slika sa zvaničnog sajta koje će nadam se pomoći:




Evo i par tehničkih podataka:
Display: 7″ TFT with LED back light
Intel CPU & Chipset: Via C 7M ULV ,1 GHz low power
Operating System: Linux, Windows XP Compatible
WLAN: WiFi and Bluetooth
Memory: 512 MB (DDR2)
Storage: 30 GB 1.8” HDD
Input Device: Noahpad Keyboard/dual big touch pads
Camera: 300K pixel
Audio: Hi-Definition audio, 2X2 Watt Stereo speakers, Microphone
Battery: 4 Cell s : 3900 mAh for three hours
Weight and Dimension: 0.78 kg / 192X143X 28.5 mm

No comments: