Jun 29, 2007

Pačija odiseja

Plastične patkice o kojima je ovde reč bile su predodređene da završe plutajući u malim dečijim kadama, ali su umesto toga plutajući okeanima do sada prevalile pola zemaljske kugle.
Pre 15 godina armija od oko 29 000 plastičnih žutih patkica, zelenih žaba i plavih kornjača se tokom oluje otkačila sa broda koji ih je iz Kine transportovao za Ameriku po porudžbini američke kompanije igračaka The First Years. Od tog sudbonosnog događaja, koji se odigrao 1992. godine u Pacifiku, patkice su se pojavile na obalama Australije, Indonezije, Južne Amerike, Aljaske. Jedna ’četa’ se očekuje ovog leta na obalama Velike Britanije. To će ujedno biti prvi susret patkica sa Britanijom i to posle prevaljenih 25 000 kilometara!
Za razliku od hiljada tužne dece koja su izgubila mogućnost igranja sa patkicama tokom kupanja, okeanografi su se obradovali ovom događaju. Naime, prateći gde i u kojoj količini se pojavljuju ove gumene igračke naučnici istražuju kretanja okeanskih struja. Okeanograf, Curtis Ebbesmeyer, posvetio je svoje penzionerske dane praćenju odiseje plastičnih patkica. On je tačno predvideo da će hiljade patkica iz Pacifika završiti na Arktičkom ledu, blizu Aljaske i onda u zamrznutom stanju, pomerajući se zajedno sa ledom, preći u Atlantik. Mnogi naučnici su mislili da kretanja struja ne odgovaraju tom scenariju i da je to nemoguće, ali Ebbesmeyer-ovo predviđanje pokazalo se istinitim 2003. godine kada su patke stigle na istočnu obalu SAD-a. Da je pronalaženje patkica važno za nauku pokazuje i činjenica da se za svaku pronađenu patkicu nudi 50$. Tri događaja sa ovih putešestvija se naročito izdvajaju (vidi sliku):
1. 1992. godine 29 000 pataka ispada sa kineskog broda u Pacifiku, a od toga 10 000 pluta na sever.
2. Oko 19 000 plastičnih junaka dolazi do obala Australije, Južne Amerike i Indonezije.
3. Posle 15 godina putovanja i pređenih više od 25 000 km plastične patkice se očekuju na obalama Velike Britanije.

No comments: