Jul 27, 2007

Šta bi sa piramidama?

U oktobru 2005. godine vest o mogućem pronalazku piramida u Visokom u Bosni obišla je svet. BBC, CNN, ABC, CBS, MSNBC, FOX - svi su izveštavali o tome, naročito kada su započela iskopavanja u aprilu 2006. godine. Samir Osmanagić, prozvan bosanski Indijana Džons, prvi je koji je došao na pomisao da se u brdima pored Visokog krije ne jedna već nekoliko piramida starih po njegovim rečima bar 2500 godina.
Ovih dana, skoro dve godine posle ovog događaja, zanimalo me je da proverim šta se događa sa celom tom pričom. Naišla sam na jedan nedavni članak/putopis koji se bavi Osmanagićem i njegovom hipotezom. Članak je objavljen maja 2007. godine u online magazinu Outside. Autor svoj sud daje već na samom startu članka:
"An amateur archaeologist's discovery of ancient pyramids under the hills of Bosnia and Herzegovina has kicked off an exuberant national celebration and a massive dig that's drawing tourists by the thousands. There's just one problem: There aren't any pyramids. But why let that stop the party?".
Putopis je na trenutke vrlo zabavan jer osim o Osmanagićevim piramidama govori i o balkanskom mentalitetu iz perspektive osobe sa prilično drugačijeg podneblja - novinara iz New Yorka. Kliknite ovde da biste pročitali ovaj zanimljivi putopis. Uostalom pustite čoveka da kopa ako mu je do kopanja, možda mu se i ja pridružim sa lopatom!

No comments: