Apr 13, 2008

Masai na maratonu

Šest ratnika iz afričkog plemena Masai učestvovalo je danas na londonskom maratonu. Pobeda na maratonu nije bila osnovni cilj. Naime, Masai ratnici su došli na maraton kako bi sakupili novac potreban da se dovede čista voda u njihovo selo. Najbliža voda je braon boje, očajnog je kvaliteta, udaljena je kilometrima od sela, a mnoga deca iz sela umiru zbog nje.
Masai ratnici su trčali u Londonu u tradicionalnim nošnjama, noseći štitove i pevajući pesme. Na nogama nisu imali Adidas ili Nike patike već sandale napravljene od starih auto guma.
U London su došli pre nedelju dana i privukli mnogo pažnje javnosti: mnogi mediji su pisali i izveštavali o ovim neobičnim maratoncima. Uspeli su da završe maraton za oko 5 i po sati, ali koga to već zanima. Ono što je bitno je da su zahvaljujući donacijama uspeli da sakupe dovoljno novca za dovođenje vode u selo. Evo i dva videa o Masai-maratoncima

2 comments:

Nikola G. said...

kraljevi! gledao sam prilog o njima na tv - u. Sličnu temu obrađuje američka književnica Tama Janowitz u svojoj urnebesnoj priči " Kanibal u Njujorku", napisanoj pre dvadesetak godina.

Anonymous said...

Zanimljivi su memoari jedne zene iz svajcarske koja je se udala za masai ratnika i otisla da zivi u njegovom selu.
Memoari su bili veliki bestseler u evropi pre 10tak godina. Toplo preporucujem za citanje.
http://en.wikipedia.org/wiki/Corinne_Hofmann