Nov 28, 2007

Teslina potpuna pobeda

Poslednji nju jorški sistem jednosmerne struje ugašen je 14. novembra 2007. godine. Ovo je označilo simboličan kraj „rata struja“ između Nikole Tesle i Tomasa Edisona.
Nikola Tesla i naizmenična struja nedavno su odneli finalnu, simboličnu pobedu nad Tomasom Edisonom i jednosmernom strujom. Naime, američka elektro-distribuciona kompanija Con Edison penzionisala je poslednji segment nju jorškog sistema jednosmerne struje. Ovaj sistem pušten je u funkciju pre 125 godina, tj. 1882. godine, kada je Tomas Edison pustio u rad prvu elektranu u Pearl ulici.
Pri prenosu na daljinu, mnogo manje energije gubi se ako se koristi naizmenična struja umesto jednosmerne struje. Zapravo sistem elektrana jednosmerne struje zahteva zahteva vrlu gustu mrežu elektrana (otprilike svaki kilometar jednu), kako se značajan deo energije ne bi izgubio pre nego dođe do korisnika. Ipak, i pored ove prednosti, naizmenična struja se nije lako izborila da postane standard za prenos električne energije
„Rat struja“, ustvari obračun glavnog zastupnika naizmenične (Nikola Tesla) i jednosmerne struje (Tomas Edison), dogodio se na prelomu 20. veka i ušao u istoriju nauke kao jedan od primera sukoba globalnih tehnologija. Edison se koristio mnogim „prljavim“ trikovima kako bi pridobio podršku javnosti za jednosmernu struju. Na primer, da bi pokazali „opasnost“ naizmenične struje po ljude Edison i njegovi saradnici su priredili više javnih pogubljenja životinja – izdvaja se slučaj cirkuskog slona Topsy i Edisonovog filma „Electrocuting an Elephant“. Glavna prekretnica u „ratu struja“ bila je demonstracija potencijala naizmeničnih struja putem Teslinog i Westinghouse-ovog sistema za proizvodnju energije izgrađenog na Nijagarinim vodopadima. Naizmenična struja je usvojena kao standard za prenos energije na daljinu vec odavno u celom svetu i zatvaranje ovog preostalog malog segmenta distribucione mreze u Nju Jorku predstavlja samo simboličan kraj jedne epohe.

2 comments:

Unknown said...

„Rat struja“, ustvari obračun glavnog zastupnika naizmenične (Edison) i jednosmerne struje (Tesla)

Mislim da treba biti obratno.

Jasna Ćosović said...

Tako je. Hvala na ispravci.